Връзка с нас: mail@yourstore.com +359 2 654 321

Избери Език:

English Български Russian

Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата кошница е празна!

Екскурзия до манастир „Асар Евлери“, манастир „Гяур Евлери“, скалния манастир в местност „Шан Кая“ и скалната обител „Тарапаната“

Екскурзия до манастир „Асар Евлери“, манастир „Гяур Евлери“, скалния манастир в местност „Шан Кая“ и скалната обител „Тарапаната“

Екскурзия до манастир „Асар Евлери“, манастир „Гяур Евлери“, скалния манастир в местност „Шан Кая“ и скалната обител „Тарапаната“

Дата:
1 ден

Цена: 25 лева


ПРОГРАМА:
 
07:00 Отпътуване от град Варна от Антим-1. Отпътуване от Добрич в 07,45ч от Младежки дом в посока село Оногур, област Тервел. Посещение на Скалният манастир в местността „Шан кая“ , който се намира източно от с. Оногур. Разположен е в отвесните скали на левия бряг на сухоречието Суха река, над язовир Оногур. Манастирът принадлежи към добружанската колония скални манастири пръснати из сухорочието на Суха река, които възникнали през късната античност (IV-VI в.), повечето в близост до ранновизантийски крепости (при с. Оногур това е античният кастел Палматис). Според историците (Г. Атанасов) това са едни от най-старите скални манастири в Европа. Допуска, че монасите са дошли тук от Изтока, следствие на персийските нашествия към Сирия и Палестина V-VІ век. Има голяма вероятност в този регион да се е подвизавал самия св. Йоан Касиан, който преди това се е възпитавал в монашески добродетели в Египет, след което, около началото на VІ век, е дошъл и ги е приложил в Добруджа. По-късно отива в Константинопол, в Рим и пренася практиката на скалните манастири от Добруджа в Западна Европа, където и днес са на почит като основен стълб на монашеството.
Отпътуване за село Балик. Посещение на Скалният манастир „Асар евлери”, който се намира в подножието на ранновизантийска и ранносредновековка крепост. Манастирският комплекс включва църква, погребален параклис и общежително спално помещение, оформени през V-VІ в. Църквата е с голям наос 3.20 / 4.80 м с правилна опсида върху източната стена и обширен притвор. Има и кладенец за вода, който достига до реката. Южно от църквата е манастирското спално помещение с дължина 11.60 м и ширина 4.00 м. По стените има няколко ниши, а в северния край скална тоалетна. Северно от църквата е погребалният параклис с дължина 4.40 м и ширина 7.30 м. Върху източната стена е оформена олтарна ниша, а в пода са вкопани няколко гробни камери. Северно от църквата по малък коридор и изсечена в скалата пътечка се достига до няколко килии.
Посещение на Скаленият манастир ”Гяур евлери” разположен върху десния бряг на р. Суха. Някои изследователи го сочат за най-големият ранновизантийски скален манастир от V-VІ в. в България. Манастирският комплекс е разположен на три нива и включва църква, параклис, игуменарница и голяма общежително скално помещение. Централната църква католикон е старателно изсечена с наос под формата на квадрат с дължина 3.10 м и височина 1.90 м. Върху източната стена е оформен триделен олтар. По коридор се достига до голямо общомонашеско скално помещение, в което е вдълбан кладенец за вода. Църквата има квадратен притвор, а до него параклис с правоъгълна апсида. Северно от параклиса има трапезария и игуменарница.
Манастирът е преизползван през Х в., за което свидетелства керамиката в подножието и няколко руноподобни и кирилски надписа. Северно от манастира има още две уединени отшелнически килии и църква-гробница "Сандъкларъ маара" за погребение на монасите.
Посещенеи на Скалната обител „Тарапаната” до с. Балик намираща се върху десния бряг на Суха река и на около 300 м западно от църквата гробница "Сандъкларъ маара". На два етажа през V-VІ в. са оформени 4 помещения. На долния етаж на две нива са оформени килия и параклис 2.60 Х 2.65 м с ниша в източната стена. До северната стена е изсечена гробна камера. Горният етаж също включва две помещения килия и параклис. Параклисът е правоъгълно помещение с размери 2.50 Х 1.95 м. Върху източната стена е оформена аркирана олтарна ниша, а край северната стена е изсечена скамейка и гробна камера. От параклиса по тясна пътечка се достига до триъгълна килия с размери 2.90 Х 1.65 м. Тази обител, както "Гяур евлери", също е преизползвана през Х в., за което свидетелстват няколко кирилски надписа и кръстове с разклонени краища.
Късния следобед отпътуване за Добрич/Варна.
 

Задължителна екипировка:

  • Подходяща раничка;
  • Удобни туристически обувки;
  • Дъждобран;
  • Дрехи - за еднодневен излет според сезона;
  • Суха храна и вода за 1 ден (чешмите по маршрута не е сигурно дали ще работят);
  • Репелент против паразити (препоръчително);

Таксата включва:

  • Планински водач-екскурзовод;
  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Застраховка 
цени от: 25,00лв.
направете запитване

За Контакти

Ако имате въпроси и запитвания към нас, моля попълнете формата за контакт, ще ви отговорим в най-кратък срок

* Име

* Email адрес

* Телефон

Адрес

* Текст

ИЗПРАТИ
Благодарим! Наш администратор ще разгледа вашето запитване.