Връзка с нас: mail@yourstore.com +359 2 654 321

Избери Език:

English Български Russian

Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата кошница е празна!

Екскурзия манастирите на Северна Добруджа в Румъния

Екскурзия манастирите на Северна Добруджа в Румъния

Екскурзия манастирите на Северна Добруджа в Румъния

Дата:
1 ден

Цена : 42 лв

ПРОГРАМА
 
Има едно парче земя, за което днес малцина българи се сещат. Това е Северна Добруджа – забравената българска земя! Да усетим духа на отминалите времена!
06:00ч. Отпътуване от Варна от Антим 1/Археологически музей;
06:45ч. Отпътуване от Добрич от Младежки дом;
09:30ч Пристигане в Констанца. Почивка за 20 минути пред търговски център 
Aushan;
           Отпътуване за Никулицел- Аспаруховия Онгъл.
Посещение на Манастира "Кокош" на 6км северно до селото - значим паметник на културата. Едно от предходните имена на селото - "Манастир" се дължи именно на него. Според акад. Стефан Младенов "кокош" е старата българска дума за петел, както е изобразен на резбован висок дървен кръст, стоящ върху постамент в двора на манастира. Това е най-старият запазен манастир в цяла Добруджа. Той е построен през 30-те години на 19 век от български монаси, договорили закрилата на местния турски бей. Върху повредена каменна плоча в старата част на манастира се чете български надпис за построяването му. Първата църква е издигната в 1833г. Втората с 30 метрова камбанария е от 1853г. През 1971 г. е направено важно откритие, година след проливния дъжд са открити мощите на мъчениците: Зотик, Аттал, Камас и Филип. Археолозите се установи, че те датират от година от 303 до 304, от времето на голямо гонение на Диоклециан. Поради тази причина, мощите са били поставени с чест в църквата на манастира.
Отпътуване за манастир Челик Дере - намира се във Фрекатей окръг Тулча и е един от най-известните православни манастири в Добруджа. Той е кръстен на близката река, което в превод от турски означава "река от стомана". Хората, които са построили църквата от Трансилвания и Бесарабия са били свещеници, които са живели по планинските Атон в Гърция. В манастира се намира Чудотворна икона на Исус Христос – иконата, която се почиства сама, иконата на Дева Мария-оцеляла при два пожара.
 
Посещението на манастир Саон със сигурност е едно от най-приятните в Добруджа и дори в цяла Румъния. Тази сграда е островче създадено от човек в сърцето на дивата природа. Намира се по крайбрежието на блатата на езерото Telnicea, на няколко километра от границата с Украйна и бреговте на Дунав. Природата там е кралица и не е странно да видите чапли, тъмни чапли и дори пеликани в близост до монашеския комплекс. Строителството на манастира е породено от група монаси от манастир Челик – Дере. Завършен през 1846 г., Саон е дом на вярващи, които се влючват в поддръжката на манастира, отглеждането на животни (главно пауни), плодове и зеленчуци и приготвяне на храна за гостите.
Отпътуване за Тулча-Важен център на Българското възраждане в ХІХ век. Известен с това, че  тук започва Делтата на Дунав. В източния край на града е скалата Хоратепе- Тулчанските възвишения. Посещение на българската църква „Свети Георги” и църквата „Свети Никола”. 
Отпътуване за България. Почивка пред търговски център "Auchan".Късно пристигане в Добрич и Варна.


Цената включва:
- транспорт с лицензиран автобус
- екскурзоводско облсужване по целия маршрут и програма
- застраховка за пътуване

В посещаваните обекти няма входни такси.
цени от: 42,00лв.
направете запитване

За Контакти

Ако имате въпроси и запитвания към нас, моля попълнете формата за контакт, ще ви отговорим в най-кратък срок

* Име

* Email адрес

* Телефон

Адрес

* Текст

ИЗПРАТИ
Благодарим! Наш администратор ще разгледа вашето запитване.