Връзка с нас: mail@yourstore.com +359 2 654 321

Избери Език:

English Български Russian

Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата кошница е празна!
Празник на Еленския бут 2019

Празник на Еленския бут 2019


ДАТА: 16.11.2019 - Потвърдена
Продължителност: 1 ден
Цена: 42 лева


Програма
 
Знаете ли , че има класация на най-вкусните Фестивали в България? Празникът на Еленския бут попада на предна позиция сред 13-те избрани по пъстрота, вкус и изкусителни преживявания. И ако се вярва на българската поговорка “Апетитът идва с яденето“, то с всяка година фестивалът в балканското градче привлича все повече гости отблизо и далеч, които идват да се насладят на една традиция с вкус и настроение!

Отпътуване от град Добрич от Младежки дом в 06,00ч. Отпътуване от Варна в 06,45ч. в посока Еленския Балкан и китното градче Елена. По пътя се отбиваме за кратко за Скален феномен "Марков камък" се намира на 3км южно от град Елена в близост до село Усои. Там е началото на живописна екопътека Усои - Раюв камък, която преминава над скални откоси и се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и връх Чумерна, като се преминава през красива дъбова и габърова гора. 

Преданията за Марков камък са единствения източник, от който може да се почерпи пълна информация за произхода на скалния феномен. Легендата е свързана със смелите подвизи на Крали Марко. Разказва как той бродел по тези местности и случайно голямата скала препречила пътят му. Тъй като не можел да повдигне тежкия камък се наложило да го търкаля през долове и възвишения. Заради огромната си маса парчето скала се засилило и Крали Марко се наложило да го догони, изпревари и точно преди да падне в пропастта го подпрял със силните си ръце. И до днес на камъка се вижда капка кръв от малкото пръстче на легендарния мъж. Пристигане в Елена и Пешеходна обиколка на забележителностите. Символите на града са събрани в Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница”. Част от него са Часовниковата кула /симбол на града/ от 1812 г., първото класно училище в България – Даскалоливница, построено през 1844 г., църквата ”Свети Никола” от 1804 г. и Камбуровия хан. Интересни за посещение в гр.Елeна * По-желание в свободното време са и къщата-музей на борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, палеонтологическия музей в Попниколовата къща, Разсукановите къщи - един изключително интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив построени от заможния хаджи Димитър Разсуканов в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век. Всяка от къщите има собствена архитектура, с която се отличава от другите, но фасадата на всяка от тях е хармонично свързана с тази на съседните къщи.
След разходката ни Свободно време за участие в Празника на Еленския бут. Безспорно, еленският бут е великолепен местен деликатес, който още от стари времена скътвали във всяка къща за най-драгите си гости. Откакто вкусното изкушение си има и празник, славата на балканския град нарасна още повече.
Кулинарният фестивал, който оглавява престижни класации, се провежда по Димитровден. Денят е избран заради традициите на балканджиите, които незнайно откога, по това време на годината се стичали на най-големия, пъстър и весел събор в околията.
.За седмото поредно издание на празника организаторите-Община Елена и Местен съвет по туризъм са добавили по щипка нови подправки та да е благо,весело и приятно,бодро и игриво на мало и големо от петък , та чак до неделя.Програмата ще бъде на две сцени на централния площад и на градския пазар.Над 50 търговци и занаятчии вече са дали заявка за участие , и цялата градска улица ще се натовари от пъстрота и веселие.
 
Ориентировъчна програма на Фестивала:
10:30ч. – Откриване на празника с водосвет и поздравления. Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже. Тънко и майсторски нарязан бут, добре аранжирано мезе дразнят апетити и приканват всеки да опита. Майсторите на най-големите и най-вкусните бутове пък се надпреварват за награди. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия. Легендите казват, че рецептата за сурово-сушения деликатес е открадната и преименувана от прочутото италианско прошуто. Еленчани обаче са убедени, че тяхното кулинарно произведение става само при климатичните условия около родния им планински град. Жителите и гостите на празника ще могат да участват сили в надпревара за „Най-голям бут", „Най-вкусен бут", „Най-майсторско рязане на еленски бут", „Най-весела касапска история", „Най-як балканджия". Куп награди, разиграни в томбола, очаква най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, някой от спечелилите ще си тръгне с цял еленски бут.
Богата фолклорна програма съпътства мероприятието. На пазара има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата. Празникът на деликатеса се организира с цел популяризиране на продукта и евентуална скорошна защита като географско указание пред Европейската комисия (ЕК) - така, както страната ни защити горнооряховския суджук.
Много са изненадите и приятните поводи да поемете по Димитровден към Еленския балкан. Тук ще е идеалното място за емоции и добро настроение, и чудесен начин да задоволите деликатния си вкус с мезелъци и вкусни гозби, които предлагат любезните домакини на празника.
Около 17:30ч. отпътуване за Варна и Добрич.Пристигане вечерта.
Цената включва:
  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
  • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут
Цената не включва:
  • Ориентировъчни входни такси за посещаваните обекти:  вход за Архитектурно –историческия комплекс „ Даскаловницата“ - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи; вход за църквата – музей "Св. Никола" - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи; вход за Камбуровият хан - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи
 
Ново
цени от: 42,00лв.
направете запитване

За Контакти

Ако имате въпроси и запитвания към нас, моля попълнете формата за контакт, ще ви отговорим в най-кратък срок

* Име

* Email адрес

* Телефон

Адрес

* Текст

ИЗПРАТИ
Благодарим! Наш администратор ще разгледа вашето запитване.