Връзка с нас: mail@yourstore.com +359 2 654 321

Избери Език:

English Български Russian

Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата кошница е празна!

Фестивал на античното изкуство „Орел на Дунава“- римски военен лагер Нове - Свищов

Фестивал на античното изкуство „Орел на Дунава“- римски военен лагер Нове - Свищов

Фестивал на античното изкуство „Орел на Дунава“- римски военен лагер Нове - Свищов

ДАТА: 09.06.2018
1 ден

Цена: 40.00 лева

ПРОГРАМА

 

04.45 часа- Отпътуване от Добрич пред Младежки дом.

05.30 часа- Отпътуване от Варна, ул. Антим-1

10.00-10.30- Пристигане в Свищов. Посещение на римския легионен лагер Нове- най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната дунавска територия на някогашната Римска империя.  Обявен е за архитектурно-строителен паметник с национално значение.
Включване във фестивала „Орел на Дунава“ - най-големият фестивал в България за пресъздаване  на събития от славното минало на нашите земи. Тук ще стане арена на маршове на легиони,  гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат  във времената на древните ни предци. 

Място: Античен римски град „Нове“
 • 09:00 ч. до 21:00 ч. - Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетителиМясто: Арената на античен римски град „Нове“
 • 10:00 ч. до 14:00 ч. - Сутрешно шоу: Гладиаторски битки, древна римска кухня, ритуали, занаяти; Древна походна кухня – кулинарна презентация на CHEF Петър Михалчев и учениците от ПГЛПС Свищов. Кулинарно състезание между групите участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи.
Място: Античен римски град „Нове“
 • 14:00 ч. до 18:00 ч. - Следобедни представления: състезания за сила и бързина с участието на публиката; демонстрации, танци, обичаи и ритуали, дегустации – на различни места в крепостта Нове, с участието на Групо Сторико Романо, Нимфите от Дакия, Багатур, Първи Италийски Легион, Камп Виртус, Асоциация Данаис, Виртус Антика.
Място: Античен римски град „Нове“
 • 18:30 ч. до 19:00 ч. - Връчване на наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство на г-н Вежди Рашидов, увертюра - виртуозните изпълнения на „Багатур” и „Пагане”.
Място: Арената на античен римски град „Нове“
 • 19:00 ч. до 20:00 ч. - Представления на групите
Свободно време в центъра на Свищов с възможност за разглеждане на часовниковата кула; църквата "Света Троица", един от символите на града, построена от майстор Кольо Фичето-Църквата е построена от Майстор Колю Фичето и е известна с въртящата се колона. След земетресението през 1977 колоната спира да се върти и дори чуждестранни архитекти не успяват да я поправят, тъй като тайната на нейното въртене си остава загадка и до днес. По желание посещение на родната къща на Алеко Константинов- тази къща в Свищов е не просто музей, а храм, в който трябва да се влиза с преклонение пред делото и живота на този велик патриот и писател.

18.00 Отпътуване за Варна и Добрич.

Пристигане във Варна около 21.00ч, а в Добрич около 22.00 часа.
 

Цената включва : 
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Екскурзоводско обслужване по време на цялата екскурзия
 • Посещение на античен военен лагер Нове
 • Посещение на Свищов с екскурзовод по обектите към програматa
 • Мед. застраховка
Цената не включва : 
 • Вход за къщата на Алеко Константинов- 2 лв. за възрастни, 1 лв. за ученици, студенти и пенсионери
Допълнителна информация : 

Препоръчително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н не са вариант за преходи от този тип/.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Повече информация:

Фестивалът и реенакторите успешно изпълняват мисията да опазят Нове от  забравата, да популяризират  античната история и култура, да запазят спомена за гордите траки, безстрашните римляни и загадъчните готи, живели по нашите земи. Първият исторически фестивал в България, покриващ международните стандарти за подобно събитие датира от 2008 г., когато група ентусиасти от Съвета по туризъм – Свищов с подкрепата на Община Свищов организират античния фестивал с участници от България, Италия, Полша, Румъния, Естония, Русия, Чехия и Унгария. Фестивалът придоби известност далеч извън пределите на общината и е притегателно събитие за любителите на историята, културата, древните занаяти, приключенията, античните кулинарни рецепти, оръжията на древността, изчезналите езици и племена, любопитните факти за съдбата на каменните зидове и крепостни порти. И тази година около 200 участници ще изградят походни лагери на територията на Нове, където ще възстановят забравени обичаи, свирепи битки, екзотични танци и изненадващи кулинарни преживявания. Сред групите, потвърдили участие в ХII Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, Групо Сторико Романо, най-голямата румънска група за възстановки Тера Дачика Етерна, танцьорките от Нимфе Дачии. Виртуозните ездачи от Багатур и тази година ще застанат до свищовските реенактори от Първи Италийски легион, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена. В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, така и новости. На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт и ТВ водещ Ути Бъчваров в опит да регистрира най-голямата възстановка на антична кулинарна рецепта, която ще завърши с масова дегустация от публиката. Историческите възстановки са явление с нарастваща популярност. Историческият фестивал е платформа за популяризиране на градовете и регионите и за насърчаване на туризма. Стотици градове и региони в Европа залагат на историята за привличане на туристи. Провеждането на исторически фестивали има уникална роля за възпитанието на подрастващите, за събуждане на интерес към историята и за позитивно отношение към културното наследство. Организирането на подобни фестивали е с особено значение за България, поради богатото културно наследство и лошото му състояние, множеството посегателства върху паметниците на културата и недостатъчната обществена подкрепа за опазването им. 

 

Тази оферта не е актуална
направете запитване

За Контакти

Ако имате въпроси и запитвания към нас, моля попълнете формата за контакт, ще ви отговорим в най-кратък срок

* Име

* Email адрес

* Телефон

Адрес

* Текст

ИЗПРАТИ
Благодарим! Наш администратор ще разгледа вашето запитване.