Връзка с нас: mail@yourstore.com +359 2 654 321

Избери Език:

English Български Russian

Моите покупки

0 продукт/а - 0,00лв.
Вашата кошница е празна!

Екскурзия до Дунавската столица на България – Русе, разходка по река Дунав с кораб „Русчук“, пещера Орлова чука и скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“

Екскурзия до Дунавската столица на България – Русе, разходка по река Дунав с кораб „Русчук“, пещера Орлова чука и скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“

Екскурзия до Дунавската столица на България – Русе, разходка по река Дунав с кораб „Русчук“, пещера Орлова чука и скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“

Дата:
07.09.2019

1 ден
Цена: 36 лева


Програма
 
05.15 ч. отпътуване от гр. Добрич от Младежки дом.
06.00 ч. отпътуване от гр. Варна, ул.Антим I в посока пещера Орлова чука.
Около 09,00ч посещение на пещера Орлова чука, която  се намира на около 40 км от Русе, в близост до село Пепелина. Името й идва от скалния венец, който стои над входа. Орлова чука е местообитание на прилепите голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), малък подковонос (Rhinolophus Hipposideros) и остроух нощник (Myotis blythii). В галериите живее и писклив прилеп (Chiroptera), който е уникален за Европа вид. От изкуствения вход на Орлова чука се влиза в първата пещерна зала. Наричана е „Концертна”, защото заради добрата й акустика в нея често се изнасят концерти, като всяка година през месец август, по време на Събора на пещерата се изнася и празничен концерт. Именно в „Концертната зала” се намира „Големият сталактит” с височина 3,5 м и диаметър 50 см.В пещерата има и много други интересни образувания - „Динозавъра”, „Бухала”, „Костенурката” и др.В „Голямата галерия”, която се намира на запад от „Концертната зала”, има множество красиво оформени синтрови езера.
Най-голямата и благоустроена зала в пещерата е „Големите сипеиДо „Големите сипеи” е разположена залата „Малките сипеи”. На запад от главната галерия започва тунел, на края на който се намира „Космическата зала”.При малката зала „Почивка” е оформен тунел, в края на който има калцитни кристали, които приличат на пукнатини.
Около 10,15ч отпътуване за Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе. Скалният манастир води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. За известно време през XIX в. манастирът останал без обитатели, но през 1937 г. тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител. След смъртта си монахът бил погребан в селската църква, но по време на Руско-турската война от 1768-1774 г. мощите му са пренесени в Букурещ в църквата "Св. с. Константин и Елена", където се намират и до днес.
Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. 
Отпътуване за град Русе. Заради красивата си архитектура и вътрешното оформление на сградите, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти, Русе е наричан „малката Виена”.
Един от символите на града е Доходното здание – красива обществена сграда в центъра на Русе. Построена е през 1901-1902 г. и впечатлява с великолепната си фасада и седемте фигури на покрива. Те са символ на изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа. Най-отгоре е символът на търговията – Меркурий.
Посещение на Регионалният исторически музей. В него се съхраняват над 130 000 паметници на културата, между които е и Боровското тракийско съкровище – сервиз от пет сребърни ритуални съда, датирани от IV в. пр.н.е.
Интересна забележителност е и Музеят на градския бит, наричан още „Къщата на Калиопа”. Експозицията му пресъздава интериора на богат русенски дом от края на XIX и началото на ХХ в., а красивите стенописи на втория етаж са дело на австрийския живописец Шарл Шаусберг.
В близост до Музея на градския бит се намира къщата музей „Захари Стоянов”. В нея са изложени две експозиции – едната е посветена на революционера и писател Захари Стоянов (1850 г. – 1889 г.), а втората проследява историята на семейство Обретенови от Русе и дейността им за националноосвободителното движение за освобождение от османско владичество.
Тленните останки както на Захари Стоянов, така и на редица други велики българи, се съхраняват в Пантеона на възрожденците в Русе. В храма-костница е отдадена чест на над 450 възрожденци.
Посещение на единственият в България Национален музей на транспорта, който се помещава в сградата на първата железопътна гара в България. Сред най-интересните експонати на музея са вагоните на царете Фердинанд (1887 г. – 1918 г.) и Борис ІІІ (1818 г. – 1943 г.), а също и салонният вагон на султан Абдул Азис (1830 г. – 1876 г.). В сградата на музея има три зали, разказващи историята на железопътния транспорт и корабоплаването в България.
Отправяне за разходка с кораб Русчук с продължителност около един час.  Корабът разполага с 66 места за пасажери, както и с опитен и квалифициран персонал, обслужващ прилежащите барове и местата за забавление.

романтична разходка с кораб по Дунав от Русе романтична разходка С кораб по Дунав от Русе с корабчето Русчук корабче по Дунав - русчук Атракционна разходка по Дунав от Русе 
Корабчето има уютна и приятна зала с малък бар на долната закрита палуба, а на горната е създадено място за снимки и разходки, както и са поставени сепарета с мека мебел. Реновираният плавателен съд разполага с редица вътрешни атракциони и места за отдих и релакс по време на пътуването. На борда му се помещава закрит ресторант с бар на долната палуба и открит бар на горната, където туристите могат да се насладят на красивата панорама в приятна компания. „Русчук“ е оборудван със съвременна аудио и видео техника, чрез която ще бъдат представени по най-прецизен начин интересните факти около историята на региона.
Свободно време в Русе. Отпътуване за Варна и Добрич в 17,30ч. Пристигане съответно в 19,30 в град Варна и 20,30ч в Добрич.

Цената включва:
Транспорт с комфортен автобус
Екскурзоводско обслужване
Застраховка
Цената не включва:
Билет за разходка с кораб Русчук с продължителност 1 час - 10 лева при минимум 30 записани
Входна такса за пещера Орлова чука: за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 2 лв.
За деца до 7 г. - 0,50 лв.
За групи над 5 човека - 5 лв. на човек.
Входна такса за скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“
Входна такса – 4 лв.
Регионален исторически музей 3,00 лв. на човек;за ученици, студенти, пенсионери - 1,00 лв.
Къща музей „Захари Стоянов” - възрастни – 3 лв.; ученици и пенсионери – 1 лв.
Музей на транспорта: Цени за вход: за закрита експозиция - 4 лв.; за открита експозиция - 6 лв.; разглеждане на откритата експозиция без качване във файтоните - 2 лв.
Пантеон на възрожденците:
Цени за вход:1 лев
 
 
Интересна информация за Русе:
За първи път в Русе и България:
1864 г. -  първата съвременна печатница по българските земи. 
1865 г. - за първи път в Български град улиците получават имена.
1865 г. -  създаден  е Образцов чифлик, който е първото модерно земеделско стопанство за територията на цялата тогавашна Османска империя. 
1866 г. - година От 1 януари, по инициатива на австро-унгарския консул , в Русе започват да се водят първите редовни метеорологични наблюдения в първата метеорологична служба. Те са били извършвани от секретарите на австро-унгарското консулство в Русе. 
1866 г. - На 7 ноември г. е открита първата в България жп линия Русе – Варна.
1870 г. -  първото в страната изложение на местната индустрия и земеделското производство.
1870 г. -  първата Фабрика за алкохолни напитки по българските земи на Г. Петру. 
1876 г. - построена е първата пивоварна фарбика у нас, „Света Петка“
1878 г. – Русе става първият град в България с градоустройствен план, изработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин.
1881 г. – първият флотски духов оркестър.
1881 г. – първата фабрика за обработване на кожи.
1882 г. – първата обществена сграда в България – зданието на Околийското управление, проектирано от Франц Грюнангер.
1883 г. – първата българска парна пивоварна, построената от чешкия индустриалец Хаберман.
1883 г. – първата българска фабрика за сапун.
1887 г. – първата българска плетачна фабрика.
1889 г. – за първи път в България се учредява българска търговска камара.
1890 г. – първата българска фабрика за мебели.
1891 г. – първото българско акционерно застрахователно дружество ”България” със свои клонове в София и други градове на страната, както и представителства в Цариград, Солун, Велес, Битоля, Охрид, Атина, Пирея, Александрия, Чикаго, Лондон, Амстердам, Париж, Мадрид и Берлин.
1895 г. – първата българска химическа фабрика.
1895 г. – за първи път в България се учредява българска търговско-индустриална камара.
1897 г. – първата публична кинопрожекция в България.
1897 г. – първият асансьор в България, функционирал по американски образец в построеният през 1897 година хотел „Чикаго”, собственост на Соломон Блаущайн.
1897 г. – първата в България скулптурна ателиера на П. Гавалас и Л. Лир.
1898 г. – първата българска фабрика за железни ролетки.
1898 г. – първата българска фабрика за мелнични машини.
1906 г. – първата българска фабрика за велосипеди, грамофони и др. метални изделия.
1907 г. – първият орган в България е монтиран в католическата църква Св. Павел.
1911 г. – първото кино в България, наречено ”Модерен театър”.
1914 г. – първата българска фабрика за синка за пране.
1933 г. – първата българска петролна индустрия, собственост на Йожеф Вешков.
1935 г. – първата българска пътническа линия в корабоплаването Русе – Видин.
1935 г. – Русе става седалище на Българско речно плаване.
1954 г. – първият мост над река Дунав за комбиниран транспорт между България и Румъния.
 1981 г  - Русе си има и първият роден в България нобелист за литература Елиас Канети
 1987г.  - първото в България неформално движение 
 1987г.  -  Построена най-високата телевизионна кула в България и на Балканите
цени от: 36,00лв.
направете запитване

За Контакти

Ако имате въпроси и запитвания към нас, моля попълнете формата за контакт, ще ви отговорим в най-кратък срок

* Име

* Email адрес

* Телефон

Адрес

* Текст

ИЗПРАТИ
Благодарим! Наш администратор ще разгледа вашето запитване.