ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Клуж-Напока – Бижуто на Трансилвания

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Клуж-Напока – Бижуто на Трансилвания

 

 


В днешния епизод на „Животът е пътуване“ ще се насочим към градът с три имена в сърцето на Трансилвания – Клуж-Напока. Интересен със своята хилядолетна история, с времето, в което даките са властвали по тези земи. Градът се намира почти на еднакво разстояние от Букурещ, Белград и Будапеща (между 320 и 350 км).  До 40-те години на 20-и век градът е бил част от Унгария и неслучайно и до днес там има голямо унгарско малцинство.


Град, който е преминал през историята на даките, след това – на римляните, претърпял татаро-монголоско нашествие, но въпреки това днес е един прекрасен град – вторият по големина в Румъния, с най-много студенти в цялата страна и хъб по отношение на IT-специалисти.


Първото име на града е само Напока, след това се появява Каструм Клуж, което се превежда като „хълмистият град“. В периода, в който е бил част от Унгария, се нарича Колошвар и немското Клаузенбург – като част от Австро-Унгария.
До 1974 г. носи само името Клуж, Николае Чаушеску, се променя на Клуж-Напока.
В града е имало много кули до 15-и век, тъй като Сигизмунд Люксембургски дава прави да се строят много отбранителни съоръжения – над 18. В наши дни като добре запазена може да се види Кулата на шивачите.


В старата част на града, където са историческите паметници на културата, може да си видят много следи от късната готика. Сред тях е катедралата „Свети Михаил“. Това е втората по големина готическа църква в Румъния (след Черната църква в Брашов). В периода на построяването й – от 1350 – 1480 г, е претърпяла много различия по отношение на религиозните течения – преминава през 5 религиозни принадлежности – лутеранство, калвинизъм, унитаризъм, реформация и католицизъм.


Друго подобно бижу е дворецът Банфи. Днес там се намира националният художествен музей. На 25 км. от града има замък със същото наименование. По времето на Втората световна война той е тотално осквернен, но днес благодарение на факта, че е върнат на собствениците, предлага изключително впечатляваща разходка.


 
На територията на Трансилвания има изключително много евреи, които и до ден-днешен представляват голямо малцинство. Синагогата в Клуж има изключително екзотичен стил.
 
Интересен за посетителите е музеят по спелеология „Емил Раковица“, кръстен на учен, който въвежда биоспелеологията. В музея, чиято сграда е бивш затвор, могат да бъдат разгледани уникални експонати от различни пещери.
В Клуж може да бъде видяна родната къща на един от най-известните унгарски владетели – Матияш Корвин, която е истинско архитектурно бижу.
Трансилванското изкуство и занаяти са показани в Етнографския музей в Клуж, който е сред най-големите в Румъния. Разходката в него ще Ви отнеме доста време. Само външните експонати са над 42 хиляди.
Историческият музей на Трансилвания също не е за пропускане. Той обаче показва повече от историята на Австро-Унгария, отколкото на Румъния.
В Клуж-Напока можете да разгледате още Музея на палеонтологията, Музея на минералогията или няколко парка. Изключително интересна е ботаническата градина Александру Борза, където има няколко секции за растения от различни точки на света.
 
В Клуж-Напока се намира единственият триезичен университет – преподава се на румънски, унгарски и немски. В града има над 40 хиляди студенти. По тази причина в Клуж-Напока има и множество и различни фестивали.

 

 


Унгарското влияние се доказва и от факта, че в града се намира националният унгарски театър и опера. Преди стотина година унгарското население в града е било около 80%. 
Край града се намира мистериозната гора Хоя Бачу. Интересна с голямото магнитно поле. В част от гората има кръгло поле, което изглежда като направено от човешка ръка, а дърветата около него са изкривени по много нестандартен начин, за което все още няма научно обяснение. Една от теориите е, че това е място за кацане на НЛО.
На 30 километра от Клуж-Напока се намира и световноизвестната солната мина Турда – подземният диамант на Румъния.

 

 

Офис Добрич: ул. България 3
Офис Варна: ул. Генерал Столипин 4
Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Instagram
Тел.: 0886 744 410
e-mail: info@e-tours.bg